Malaysia Airports Raikan Pesta Cahaya Deepavali Dengan Pemasangan Kolam Unik Di KL International Airport


Perayaan Deepavali atau juga dikenali ‘Diwali’ merupakan perayaan utama bagi masyarakat Hindu di mana ia mewakili kemenangan simbolik cahaya ke atas kegelapan, pengetahuan tentang kejahilan dan kebaikan terhadap satu kejahatan. Pada 05 November 2018, Malaysia Airports turut merayakan Festival Cahaya dalam gaya rakyat Malaysia yang sebenar.

Untuk tahun ini, dua terminal Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) iaitu KLIA utama dan KLIA2 membawakan tema hiasan yang mudah dan halus bagi melengkapkan suasana yang cukup mempesonakan di lapangan terbang. Terdapat sebuah kolam yang unik dan berwarna-warni serta corak mandala yang diperbuat daripada tepung berwarna dan biji beras yang juga dikenali sebagai ‘rangoli’ menjadikan tarikan menarik buat pengunjung. Kolam yang terdiri daripada pelbagai lapisan dan nada kecerunan yang menggambarkan beberapa dimensi memberikan satu kesan yang unik berbanding ciptaan konvensional. 

Selain itu, terdapat juga khemah-khemah di KLIA utama dan KLIA2 yang turut dimeriahkan oleh artis professional yang telah memegang ‘Malaysia Book of Records’  dalam penciptaan kolam terbesarnya pada tahun 2009.


Mehnaga Mathivan, 38 tahun yang juga dikenali sebagai Anjali menggunakan sejumlah 49 warna dalam tempoh 19 jam untuk mencipta rekabentuk kolam yang unik yang menggambarkan makna sebenar Deepavali. Lampu minyak besar, yang melambangkan kebaikan, nasib baik dan kuasa mengambil peringkat tengah di kedua-dua KLIA Utama dan KLIA2.

Pengurus Besar Kanan Perkhidmatan Lapangan Terbang Malaysia, Nazli Aziz, berkata: "Kami mengalu-alukan semua tetamu lapangan terbang untuk melihat pemasangan kolam dan menyaksikan karya seni hebat ini. Keindahan Malaysia terletak dalam budaya dan tradisi serta persekitaran harmoni yang menakjubkan yang kita alami ini. Dengan menghormati budaya masing-masing, kita boleh mempersiapkan diri untuk belajar lebih banyak antara satu sama lain. Mewujudkan pengalaman gembira untuk pelancong dan pelawat adalah yang paling penting dalam apa yang kami lakukan di Malaysia Airports."


Selain dari kolam yang indah, pelancong dan pelawat juga berpeluang untuk melibatkan diri lebih jauh lagi dalam pengalaman budaya dengan persembahan tarian anak-anak India. Persembahan tarian ini akan diadakan pada 6 November (12.00 malam di KLIA Utama & 3.00 petang di KLIA2).

Memandangkan setiap sambutan menyeru makanan yang lazat dan makanan ringan yang lazat, akan ada juga 'hadiah murukku' (twist goreng goreng yang dibuat dari beras dan tepung urad dal) di terminal semasa persembahan tarian.


Menyebarkan kegembiraan dan semangat Deepavali, Malaysia Airports juga menganjurkan pertandingan media sosial di mana tetamu lapangan terbang digalakkan mengambil gambar dengan hiasan Deepavali di KLIA Utama dan KLIA2 untuk memenangi beg perjalanan Kembara eksklusif dari Malaysia Airports.
Share on Google Plus

About Propa Rangers

Blog | http://proparangers.blogspot.com/ Facebook | http://www.facebook.com/proparangers

0 comments:

Post a Comment