Ketupat Sri Nona Memenangi Anugerah Emas Pada Anugerah Produk Inovasi 2019

Baru-baru ini, Ketupat Nona telah dianugerahkan dengan Anugerah Emas (Gold Award) pada Anugerah Produk Inovasi 2019 (Product Innovation Award 2019) yang dianjurkan oleh Institut Teknologi Makanan Malaysia (MIFT) bagi produk terbaru mereka iaitu Ketupat Palas Pulut Hitam di Pusat Konvensyen Setia City Shah Alam


Tentang MIFT (Malaysian Institute of Food Technology)

MIFT merupakan sebuah organisasi yang bukan berkeuntungan profesional yang mengumpulkan ahli sains, teknologi dan pendidik dalam bidang sains dan teknologi makanan yang bertujuan mengiktiraf pengeluar F&B untuk produk yang cemerlang dan inovatif mereka. Anugerah ini telah diiktiraf oleh pemimpin industri dan Kementerian Kesihatan Malaysia sekali pada setiap 2 tahun yang mana hanya terdapat 4 pemenang untuk tahun ini.

Misi utama MIFT adalah untuk mempromosikan integrasi sains dan teknologi untuk meningkatkan pengeluaran, pemprosesan, pembungkusan, pengedaran, penilaian dan penggunaan makanan untuk menyediakan makanan yang lebih baik dan lebih memadai.


Sri Nona ditubuhkan sejak tahun 1975 dan telah berkembang menjadi salah satu pemimpin industri dengan menjadi pengeluar makanan halal yang berjaya. Dengan visi untuk menyampaikan rasa tempatan kepada dunia, pasukan R & D dan Pengeluaran Sri Nona sentiasa berinovasi untuk memperkenalkan dan menghasilkan produk yang memenuhi dan melebihi jangkaan pengguna. Produk utama Sri Nona adalah Ketupat (kek beras), Oyster Sauce, Saus Memasak, Minuman Halia, Pelbagai pencuci mulut dan banyak lagi. Sri Nona mempunyai rangkaian produk Ketupat yang paling luas dan popular, produk Desserts dan Sos Oyster yang memenuhi keperluan pengguna Malaysia Muslim.


Produk Ketupat Palas Pulut Hitam merupakan produk makanan siap pakai yang mudah dibungkus untuk membolehkan setiap isi rumah menikmati kegembiraan untuk menikmati ketupat Palas tradisional tanpa harus berhati-hati selama 4-5 jam di dapur. Ketupat Nona memerlukan sedikit masa untuk memasak, dengan penggunaan tenaga yang lebih rendah, sambil mengekalkan kualiti konsisten tinggi yang disediakan dalam persekitaran yang bersih.

Beras Pulut Hitam (Black Glutinous Rice) yang digunakan dalam produk ini secara semulajadi mengandungi anthocyanin yang merupakan antioksidan dengan manfaat yang sihat. Selain itu, beras pulut hitam kaya dengan serat makanan yang menyumbang kepada diet yang sihat.

Pembungkusan Ketupat Palas yang digunakan untuk memasak adalah High Density Polyethylene (HDPE) yang memenuhi kriteria yang disahkan oleh Food and Drug Administration (FDA), Peraturan Suruhanjaya (EU) dan Halal Jakim yang mematuhi semua peraturan tindakan makanan dan keperluan keselamatan. Ia diisytiharkan selamat untuk penggunaan manusia dan diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dan MESTI.


Ketupat Palas Pulut Hitam Nona sangat lazat walaupun dimakan begitu sahaja atau boleh juga dipadankan dengan masakan tradisional kita seperti Rendang Ayam atau Rendang Daging, Floss Ayam, Kari Ayam atau Kari Daging. Bagi mereka yang inginkan kelainan, boleh cuba Ketupat Palas Pulut Hitam Nona dengan sos manis seperti gabungan kelapa dan gula perang, gula putih, kaya atau susu pekat yang pasti menjadi kegemaran kanak-kanak. Harga bagi setiap paket Ketupat Palas Pulut Hitam 250g adalah RM6.90.
Share on Google Plus

About Propa Rangers

Blog | http://proparangers.blogspot.com/ Facebook | http://www.facebook.com/proparangers

1 comments: