Viu Umumkan Pelancaran Pertama Viu Pitching Forum di Malaysia

KUALA LUMPUR, 14 September 2020 - Viu, perkhidmatan video OTT serantau terkemuka dari kumpulan media PCCW, telah melancarkan Viu Pitching Forum di Malaysia. Ini adalah inisiatif strategik Viu untuk memperkasakan pembangunan kreatif di pasaran utama di seluruh rantau ini. Forum Viu Pitching perdana di Malaysia akan memberi tumpuan kepada identifying, grooming and nurturing kepada penulis skrip tempatan dan akan datang. Sebagai sebahagian daripada inisiatif, peserta yang disenarai pendek akan mendapat bimbingan daripada pakar kreatif terkemuka dari seluruh industri.

Pada akhir proses, seorang penulis yang menang akan dapat melihat kisahnya diceritakan dalam produksi Viu Original, yang bakal ditayangkan pada tahun 2021 di 16 pasaran Viu di seluruh dunia. Selain itu, tiga finalis akan menerima bimbingan daripada mentor untuk mengembangkan lagi konsep mereka lebih jauh dan menyempurnakan skrip perintis mereka.

Viu Pitching Forum adalah program inovatif yang pertama kali dilancarkan oleh Viu di Indonesia pada tahun 2016. Ia mendapat penyertaan meluas dari komuniti kreatif, serta minat dari jenama dan rakan komersial. Selain itu, Viu Pitching Forum menghasilkan Viu Originals yang sangat berjaya yang dibangunkan secara tempatan dan akhirnya menjangkau khalayak global berjuta-juta. Berikutan kejayaan dan impak program ini di Indonesia, Viu dengan senang hati mengembangkan program ini dan buat pertama kalinya membawanya ke Malaysia.

Sahana Kamath, Ketua Pengeluaran Asal untuk Viu Malaysia dan Indonesia, berkata, "Apa yang telah kita pelajari selama dua tahun terakhir untuk menghasilkan Viu Originals di Malaysia adalah terdapat banyak cerita-cerita tempatan yang kaya yang masih belum diceritakan dan uniknya di Malaysia, pendapat itu didengari oleh semua. Dalam menyatukan para veteran yang paling terkenal di negara ini dan para pendatang yang paling cemerlang melalui Viu Pitching Forum, kami pasti akan melihat kisah-kisah yang memukau dan tema yang menghadap ke hadapan muncul. Di Viu, kami dengan bangga menyediakan platform global untuk penceritaan yang rumit dan inovatif seperti ini dan menyokong industri tempatan yang semakin meningkat untuk kandungan premium serta pencerita masa depan Malaysia."

Sebagai pemangkin untuk mengembangkan dan memperkasakan industri hiburan tempatan, Viu Pitching Forum bertujuan untuk mewujudkan peluang bagi penulis skrip untuk mengasah bakat kerajinan mereka dan mengembangkan lagi kisah mereka. Dengan itu, Viu sedang mencari penulis skrip dan sutradara pemula tempatan yang dapat mengkonseptualisasikan konsep yang berani, unik dan dibezakan dengan kuat berdasarkan konteks tempatan dan menarik minat Gen Z dan Viuer milenium di seluruh Malaysia.

Sorotan penting Viu Pitching Forum adalah peluang bimbingan yang unik dengan penulis, pengarah dan penerbit terkenal yang telah terlibat dalam produksi asli Viu Malaysia. Finalis Viu Pitching Forum akan diberi peluang untuk berinteraksi dan belajar dari para veteran industri ini ketika mereka mengembangkan idea cerita mereka lebih jauh. Mentor untuk program ini akan merangkumi pelakon persembahan Kye Sayed Fariz, Razaisyam Rashid dan TJ Lee, penulis utama Alfie Palermo, Bernice Low dan Chi-Ren Choong, pelakon / pengarah Douglas Lim dan Nam Ron, dan banyak lagi.

Sejak debut Viu Originals 2018 di Malaysia, Viu telah mengeluarkan sembilan produksi Viu Original, meraih enam anugerah serantau di Asian Academy Creative Awards 2019. Dalam Anugerah ContentAsia baru-baru ini, Viu juga mendapat anugerah untuk Pretty Little Liars.

Bagi penulis yang berminat untuk menyertai Viu Pitching Forum Malaysia boleh mengemukakan idea anda ke vpf.malaysia@vuclip.com. Penghantaran dibuka dari 10 September 2020 hingga 30 Oktober 2020, 5 petang. Untuk maklumat lebih lanjut dan syarat kemasukan, sila layari https://drive.google.com/file/d/1TuCBPJXgnxptAAw1bV2fA0ONdViMuZ3B/view?usp=sharing.

Share on Google Plus

About Propa Rangers

Blog | http://proparangers.blogspot.com/ Facebook | http://www.facebook.com/proparangers

0 comments:

Post a Comment