Sime Darby Young Innovators Challenge (SDYIC) Grand Finale 2020 Umumkan Tiga Penemuan Untuk Bantu Masyarakat


Baru-baru ini, satu program Kem Nasional Sime Darby Young Innovators Challenge (SDYIC) 2020 telah dianjurkan oleh Yayasan Sime Darby (YSD) dan tiga pasukan memperoleh geran inovasi berjumlah RM60,000 di SDYIC Grand Finale yang diadakan. Bertemakan "Bantu Seseorang, Ubah Dunia" untuk tahun ini, SDYIC memberikan peluang unik bagi pasukan untuk memperbaiki lagi prototaip mereka dengan bekerja bersama masyarakat yang disasarkan selama satu tahun untuk melaksanakan penemuan mereka di dunia nyata. Prototaip ini bertujuan menangani masalah dan cabaran masyarakat.

Yang pertama dari tiga pasukan tersebut adalah Team Indahpura 1 dari SMK Indahpura (1), Kulai, Johor dengan prototaip mereka yang disebut "SOP Management Device". Penemuan ini memantau jumlah pelajar yang memasuki tandas melalui aplikasi mudah alih yang mengurangkan masa menunggu mereka untuk beratur di tandas dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) kerajaan untuk mencegah risiko keseluruhan penularan COVID-19, antara satu sama lain. Pasukan ini memenangi baucar buku bernilai RM1,000 dan pemberian inovasi Yayasan Sime Darby sebanyak RM20,000 untuk mengembangkan dan meningkatkan prototaip mereka untuk menjadi penyelesaian yang sesuai untuk sekolah dian masyarakat sekeliling.

Manakala bagi pasukan kedua pula, yang menerima geran inovasi Yayasan Sime Darby sebanyak RM 20,000 terdiri daripada pelajar SMK Mulong, Kota Bharu, Kelantan. Mereka membuat prototaip pengesan ketinggian yang disebut "Pengukur Ketinggian Pintar", yang bertujuan untuk mengganti kan peralatan pengukuran tradisional sebagai memberikan pengukuran dan rakaman ketinggian yang cepat dan tepat. Penemuan ini diharapkan dapat memberi manfaat kepada guru semasa Kecergasan Standard Fizikal Kebangsaan (SEGAK) di sekolah dan juga klinik komuniti.

Kumpulan ketiga yang menerima baki pemberian inovasi yang tersisa terdiri daripada pelajar dari SMK Tiong Hin, Sibu, Sarawak. Mereka mengagumkan para hakim dengan jaket keselamatan pengawal lalu lintas yang inovatif untuk pengawal lintasan sekolah untuk menyampaikan isyarat yang jelas dan dapat difahami, sehingga mengurangkan kemalangan pejalan kaki di zon sekolah. Ketiga-tiga pasukan mempunyai masa satu tahun untuk mengembangkan lagi prototaip mereka sebelum proses pelaksanaan.

Anggota Majlis Tadbir YSD Dato ’Jeffri Salim Davidson berkata, “Dengan tema tahun ini, kami bertujuan mendorong para belia untuk menjadi warga yang prihatin yang terhubung dengan persekitaran dan komuniti mereka. Peserta SDYIC tahun ini diberi kuasa untuk merancang prototaip yang akan membantu menyelesaikan masalah kehidupan sebenar masyarakat.

Senang menyaksikan bakat dan kreativiti pelajar ini kerana mereka berusaha mencipta alat inovatif yang dapat membantu komuniti mereka. Tidak kira usia anda, anda mempunyai kemampuan untuk mencipta penyelesaian yang boleh memberi perbezaan kepada masyarakat. Inilah mesej yang ingin kami sampaikan dengan SDYIC. Seperti tahun-tahun sebelumnya, Yayasan Sime Darby akan bekerjasama dengan penerima pemberian inovasi 2020 untuk mengembangkan idea mereka menjadi penyelesaian yang dapat dilaksanakan,” tambahnya.

Selain menonjolkan penerima pemberian inovasi, SDYIC juga mengiktiraf tiga pasukan lain yang mendapat sebutan khas. Pelajar-pelajar SMK Kubang Kerian menerima Anugerah Inovasi Kegemaran untuk prototaip pencegah suara untuk mengawal perosak pertanian yang berkesan. Sementara pelajar SMK Aminuddin Baki, Kuala Lumpur dan SMK Jit Sin, Bukit Mertajam, Pulau Pinang memenangi Anugerah Penyampai Terbaik menerima baucar buku bernilai RM300. Prototaip masing-masing "Waste Me Not" mencegah pembaziran makanan dengan menggunakan kawalan inventori sementara pelajar SMK Jit Sin membuat penemuan kawalan penglihatan untuk melindungi kanak-kanak dari sindrom penglihatan komputer.

Tahun ini, seramai 1,581 pelajar yang terdiri daripada 610 pasukan dari 406 sekolah di seluruh negara telah menyertai SDYIC yang bermula sebagai pertandingan peringkat negeri dalam talian di seluruh negara. Dari jumlah pasukan yang mengambil bahagian, 15 finalis terpilih untuk bertanding di peringkat kebangsaan, menyertai Kem Nasional SDYIC 2020 yang juga diadakan hampir.

Inisiatif yang tepat pada masanya dan komprehensif sejajar dengan Revolusi Perindustrian Keempat (4IR), Kem Nasional seterusnya membimbing para peserta untuk menggilap pelbagai kemahiran inovasi asas dan kaedah penyebaran untuk menyampaikan penemuan mereka dengan berkesan. Pasukan-pasukan itu kemudian menyampaikan semangat mereka kepada panel hakim terakhir yang terdiri daripada pakar industri tangan pertama, pegawai Sime Darby dan pegawai inovasi, untuk menentukan 3 pasukan yang membawa pulang inovasi.

Menjelang waktunya, SDYIC 2020 adalah edisi pertama sejak 2016 yang dijalankan sepenuhnya dalam talian - keputusan dibuat sebelum bermulanya COVID-19. Strategi ini tidak hanya menghilangkan halangan logistik dan kekangan kewangan, tetapi juga mengatasi tantangan langkah-langkah pergerakan terhad kerana pandemi, menjadikan persaingan seboleh mungkin bagi siswa dan guru di seluruh negara.

Kerana pandemi dan penutupan sekolah, sukar bagi sekolah-sekolah di seluruh negara untuk mengikuti kelas akademik mereka, selain tidak dapat melakukan kegiatan kokurikulum atau ekstra kurikuler. SDYIC dapat mengisi kekosongan pada masa-masa yang mencabar ini dan sebenarnya telah menerima penyertaan dari peningkatan jumlah sekolah pada tahun 2020 (406) berbanding tahun 2019 (336),” jelas Dato’ Jeffri.

Pertandingan tahun ini juga menyaksikan peningkatan penyertaan sekolah luar bandar sebanyak 12%, dengan 8 dari 15 pasukan finalis berasal dari luar bandar. Kami juga gembira melihat bahawa penyertaan pelajar perempuan telah bertahan sekitar 40%, walaupun kami berharap dapat melihat peningkatan dalam kalangan pelajar perempuan yang menunjukkan bakat inovatif mereka dalam kejuaraan kebangsaan SDYIC pada masa akan datang,” katanya.

SDYIC adalah kolaborasi dengan pemula perniagaan sosial, Chumbaka Sdn Bhd (Chumbaka), penyedia latihan, yang disetujui oleh Kementerian Pendidikan (KPM) dan disahkan oleh Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC). SDYIC adalah inisiatif untuk YSD dan Chumbaka untuk memberikan latihan STEM di sekolah-sekolah di seluruh negara dan untuk mengubah belia Malaysia dari pengguna digital menjadi pengeluar dalam ekonomi digital.

Sehingga kini, yayasan ini telah memberikan lebih RM4.28 juta kepada SDYIC di bawah tonggak Pendidikannya. Program ini telah menjangkau 11,438 pelajar sekolah menengah, pelajar sarjana muda, guru sekolah dan Pegawai Inovasi Sime Darby dengan kerjasama Chumbaka, jabatan pendidikan negeri, dan universiti yang bekerjasama untuk merealisasikan misi ini.

Tentang Yayasan Sime Darby

Yayasan Sime Darby atau Sime Darby Foundation adalah cabang dermawan Sime Darby Berhad, Sime Darby Plantation dan Sime Darby Property. Ditubuhkan pada tahun 1982, yayasan ini berkisar pada lima tiang iaitu Pendidikan, Alam Sekitar, Komuniti & Kesihatan, Sukan, dan Seni & Budaya. Diketuai oleh Majlis Pemerintahan yang bebas, yayasan ini dikendalikan oleh pasukan yang berdedikasi yang bekerjasama rapat dengan 3 syarikat Sime Darby dalam bidang yang saling menarik. Sejak ditubuhkan, yayasan ini telah mengembangkan sayapnya dari menawarkan biasiswa kepada individu yang cemerlang dan layak untuk membiayai program pemuliharaan, jangkauan dan pembangunan yang memberi kesan. Untuk maklumat lebih lanjut, layari laman web, www.yayasansimedarby.com.

Share on Google Plus

About Propa Rangers

Blog | http://proparangers.blogspot.com/ Facebook | http://www.facebook.com/proparangers

0 comments:

Post a Comment