Peranti Medisana Membantu Memantau Kesihatan dari Rumah Untuk Gaya Hidup Sihat

Kediaman bersih bukan sahaja dapat membuatkan penghuninya berasa nyaman dan selesa tetapi dapat menjamin kesihatan seseorang. Bagi mempromosikan kesejahteraan kesihatan yang baik, kebiasaannya ramai yang hanya memfokuskan diri pada pemakanan yang seimbang dan melakukan senaman secara teratur untuk mendapatkan kalori dan nutrien yang diperlukan bagi meningkatkan aktiviti harian anda.

Walau bagaimanapun, pemantauan kesihatan sama pentingnya dengan pencegahan terutama jika pengesanan awal penyakit dapat mengurangi penderitaan dan pembiayaan perubatan. Diagnosis dan rawatan segera pelbagai penyakit dapat membantu meningkatkan alternatif rawatan perubatan pesakit secara radikal.

Di tengah-tengah kebuntuan dalam mengakses mencari cara penjagaan kesihatan, kita juga perlu melakukan pemeriksaan rutin terhadap kesihatan kita untuk mencegah kebarangkalian kemungkinan kecemasan perubatan. Dengan berkembang pesatnya teknologi hari ini, terdapat beberapa alat kesihatan yang terbukti sangat berguna dalam memantau aktiviti kesihatan orang yang kita sayangi dengan lebih mudah hanya di rumah sahaja. 

Alat kesihatan merupakan alat yang luar biasa kerana ia membantu kita dalam membuat perancangan untuk meningkatkan tubuh seseorang dan memantau kemajuan kesihatan serta dapat mengesan keadaan kesihatan dan peningkatan kesihatan diri kita.


Selain itu, dari kesihatan pernafasan hingga kesihatan jantung dan pengesanan glukosa darah, monitor kesihatan rumah dapat memberikan gambaran tentang banyak fungsi tubuh tanpa jarum, temujanji dan prosedur invasif. Apa yang hanya kita boleh lakukan adalah mengawal kesihatan dengan mempunyai rangkaian alat-alat kesihatan yang boleh dipercayai di rumah supaya kita boleh menjalankan dan memantau kesihatan tubuh harian mengikut keselesaan diri kita sendiri. Salah satunya adalah alat perubatan medisana dapat membantu memeriksa parameter penting untuk kesihatan kita.

Medisana adalah pakar perubatan terkemuka di pasaran penjagaan kesihatan di rumah. Selama lebih dari 39 tahun, peranti medisana disokong oleh teknologi Jerman tetapi yang paling penting, peranti medisana diluluskan oleh MDA (Medical Device Authority) Malaysia & Europian Commission (EC) Quality Certified. Pengguna hanya perlu memastikan bahawa alat perubatan yang dibeli adalah asli dan berdaftar dengan MDA. Medisana menjadikan perawatan primer ini dapat diakses oleh orang ramai dengan memberi akses kepada pemeriksaan di rumah seperti di bawah ini dapat digunakan untuk menyokong proses diagnostik.

Pulse Oximeter

Satu peralatan kecil yang menjepit jari seseorang dan membantu mengesan tahap oksigen darah. Khususnya, jika kita mempunyai masalah pernafasan, alat ini sangat-sangatlah membantu. Tahap ketepuan oksigen darah yang normal bagi seseorang yang sihat adalah sekitar 95-100 peratus.

Menurut Organisasi Kesihatan Dunia (WHO), penyakit Coronavirus 2019 (COVID-19) Laporan SItuasi 41, "Terapi oksigen adalah intervensi rawatan utama bagi pesakit dengan COVID-19 yang teruk. Semua negara harus berusaha untuk mengoptimumkan ketersediaan pulse oximeter dan sistem oksigen perubatan."

Blood Pressure Meter

Menurut laporan yang dilakukan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, Kementerian Kesihatan, Penyakit Jantung Iskemia (penyakit jantung koronari) adalah penyebab kematian No.1 di Malaysia pada tahun 2019. Tahap diabetes, hipertensi dan kolesterol tinggi adalah Penyakit Bukan Komunikatif utama (NCD) di Malaysia.

Terutama dalam era pandemik ini, tekanan dan gaya hidup yang tidak aktif telah menjadi salah satu faktor utama hipertensi. Oleh itu, mempunyai alat perubatan ini di rumah adalah pelaburan yang bijak untuk mengesan tekanan darah tinggi lebih awal.

Thermometer

Memandangkan musim selesema dan pandemik yang berterusan, mempunyai termometer di rumah adalah alat perubatan yang penting. Pembacaan suhu kita berubah berdasarkan di mana badan kita mengukurnya. Kami dapat meminta nasihat perubatan pada tahap awal jika ada gejala tidak normal yang berkaitan dengan demam atau hipotermia (suhu badan rendah).

Pemeriksaan kesihatan secara berkala adalah kunci untuk mengekalkan kehidupan yang sihat. Menjaga peralatan pemantauan kesihatan di rumah membantu menguruskan keadaan kronik dan dapat menyelamatkan nyawa pada saat memerlukan. Dalam wabak global ini dan ketidakpastiannya, kesihatan harus tetap menjadi keutamaan.

Bersempena dengan kempen ‘Pemantauan Kesihatan Bermula dari Rumah’, medisana akan mengadakan pertandingan dalam talian untuk memberikan COVID CARE TRIO yang mengandungi 1x Pulse Oximeter, 1x Non-Contact Thermometer dan 1x BU535 BP Meter pada 3 bulan yang berbeza. Peraduan ini bermula pada 15 Julai 2021 hingga 14 Ogos 2021, 15 Ogos 2021 hingga 14 September 2021 dan 15 September 2021 hingga 14 Oktober 2021.

Maklumat lanjut, boleh layari seperti tertera di bawah

Facebook

Share on Google Plus

About Propa Rangers

Blog | http://proparangers.blogspot.com/ Facebook | http://www.facebook.com/proparangers

0 comments:

Post a Comment